Brownie z fasoli

W tym roku grudzień prawdopodobnie będzie mało świąteczny dlatego podświadomie uciekam do zimowych utworów muzycznych oraz czynności jakimi są pieczenie i gotowanie. Nigdy nie robiłam brownie, jednak prostota tego przepisu spowodowała, że będzie ono stałym elementem mojego słodkiego menu. Zwłaszcza, że zalicza się do ciast mokrych i wilgotnych – a te ubóstwiam! Fasola i owoce dodają pewnej świeżości, więc jest słodko – ale bez przesady!

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gruszka

Fasolę należy dobrze przepłukać w zimnej wodzie. W naczyniu połączyć składniki – fasolę, banany, jajka, kakao, proszek do pieczenia, miód. Następnie całość ucieramy w blenderze na jednolitą masę.

Połowę gruszki obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, może być keksówka.

Drugą część gruszki kroimy w plastry i przyozdabiamy nimi nasze brownie. Następnie pieczemy ok. 45-60 minut, w temperaturze 180-190°C. Chłodzimy (bardzo istotne!). Najlepiej odstawić na noc do lodówki i spożywać następnego dnia.

Smacznego!