Domowa czekolada

Ostatnio ten produkt przebił słynne, kokosowe kulki mocy Anny Lewandowskiej. Głównym powodem oczywiście był czas i apetyt na czekoladę. Zaznaczam, że nie mamy piekarnika – a wszystko co ciepłe i słodkie omija nas szerokim łukiem.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki pasty / musu kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • garść posiekanych (niekoniecznie drobno) daktyli
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka nasion chia
  • płatki kokosowe
  • szczypta cynamonu

Olej z musem kokosowym rozpuszczamy w naczyniu. Dodajemy miód, kakao oraz resztę składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewamy do formy (np. 12 cm x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy wiórkami oraz płatkami kokosowymi. Dobrze smakuje również z zamrożonymi owocami. Zostawiamy masę na kilka minut do ostygnięcia i wstawiamy do zamrażarki. Po około 30 minutach wystarczy zrobić sobie kawę, gdyż słodka przekąska jest już gotowa! O ile nie zjecie całej tabliczki przy pierwszym podejściu, przechowujcie ją lodówce.

Smacznego!